NHPV - Norwegian Human Powered Vehicles
logo.gif logo.gif
[Home] [FAQ] [Sofa på 2 hjul] [Nyheter] [Personer] [Pictures] [Videos] [Linker] [IHPVA] [Litteratur] [Kontakter]


 

Hyppig stilte spørsmål om liggesykler


Hva er egentlig en liggesykkel?
Hva er fordelene og ulempene i forhold til "vanlige" sykler?
Er det vanskelig å sykle på liggesykler?
Hva slags forskjellige typer finnes det?
Er liggesykler raskere enn "vanlige" sykler?
Er det noe nytt?
Er de populære i utlandet?
Er de vanskelig å få øye på i trafikken?
Hva med liggesykler i oppoverbakkene?
Hva med liggesykler på tur?
Er de dyre?
Hvor kan jeg få mer informasjon om liggesykler? 


Hva er egentlig en liggesykkel?

  Vedddd siden av de klassiske sykkeltypene (racersykkel, mountainbike, m.m.) som er nokså like (bortsett fra detaljer), finnes det sykler som brukes med en helt annen kroppsstilling: liggesyklene. På liggesykler sitter man oftest på et stort og godt sete, kroppsposisjonen er tilbakelent og tråretningen er fremover. Å definere hva en liggesykkel er er ikke så lett fordi det finnes så mange forskjellige typer liggesykler. Setet ligner mer en stol eller sofa. Derfor kaller man gjerne liggesykler  for sofasykler i Danmark.

  Ofte bruker man også begrepet HPV for liggesykler, men det er ikke helt det samme. HPV er forkortelse for Human Powered Vehicles. HPV omfatter alle former for muskeldrevne farkoster - til vanns, på land eller i lufta, altså ikke bare liggesykler!

  Et annet problem når man snakker om liggesykler oppstår rundt betegnelsen av sykler som ikke falle i kategorien liggesykler. Folk betegner dem ofte som "vanlige sykler", "standardsykler" eller lignende. På engelsk brukes det mer beskrivende begrepet "upright" (vertikal) i motsetning til "recumbent" (tilbakelent) for liggesykler (eller bare "bents").


Hva er fordelene og ulempene i forhold til "vanlige" sykler?

Dette er et legitimt spørsmål, men vanskelig å besvare. Mye er avhengig av personlig smak og behag, måten å sykle på, valg av sykkeltype (som det finnes mange forskjellige av) m.m. Oppsummeringen er derfor ikke komplett og sikkert av og til subjektiv:

Komfort
 

  + større komfort på setet. Setet ligner mer en stol eller sofa og selv folk som fort får vondt i rumpa eller blir stiv i nakken kan sykle mange timer på liggesykkel uten tilsvarende problemer.

  + pga. avslappet sitteposisjon blir bryst- og mageorganene ikke klemt sammen, håndledd ikke belastet og skuldrene ikke stive.

  - pga. støtene som treffer ryggsøylen i en ugunstig vinkel og fordi kroppen ikke kan dempe disse er støtdempning meget hensiktsmessig (spesiell når man sykler på grus eller ujevne veier). På en vanlig sykkel dempes større støt ved å reise seg slik at knærne tar i mot støtet.

  + mange muligheter for tilleggsutstyr mot vind og regn (kåpe, m.m.).

  - liggesykler er ikke mye tyngre enn Uprights, men økt komfort (støtdempning, kåpe) øker vekten.

  - det går ikke an å sykle uten hendene på styret (men det er ikke nødvendig for å slappe av heller).

  - noe modeller er vanskelige å trille (når styret er under setet).

  - ofte vanskelig å bære

  - vanskelig å sykle opp en fortauskant (uten støtdempning på framhjulet) og umulig å hoppe over ting som ligger på veien.

  - lange liggesykler har større svingradius og større plassbehov ved lagring.

  - problemer ved trange innkjørsler og smale sykkelstier med 3-hjulsykler
   

Sikkerhet
 

  + mindre fallhøyde i ulykkestillfeller, det er beina som er først ute, ikke hodet!

  + pga. lavere tyngdepunkt er det nesten umulig at bakhjulet forlater bakken ved en kraftig oppbremsing. Derfor er det mulighet for kortere bremsestrekning.

  - man trenger litt trening for balansen, men de fleste klarer å sykle med en gang og behersker sykkelen rimelig fort.

  - pga. lavere tyngdepunkt tipper sykkelen raskere når den først tipper

  + føttene er raskere på bakken (ved nødbremsing) men det er vanskelig å falle av en allerede tippende sykkel??

  - mindre oversikt (pga. lavere seteposisjon) og vanskeligere å snu hodet (speil anbefales).

  + med de fleste typene er det ingen fare for at pedalene når bakken selv i raske og krappe svinger

  + ligger bedre på veien enn Uprights

  - uten klippspedaler er det lett å skli av pedalene
   

Ytelse
 

  + mindre luftmotstand pga. mindre frontareal. Luftmotstanden av en ikke innkledd kort liggesykkel er ca like stor som en racersyklist med flat rygg.

  + med innkledninger (kåpe) får man mye mindre luftmotstand.

  +/- ikke mulig å stå opp og trø stående. Det gir bare en ofte overvudert fordel. Det er ikke lettere å sykle stående, men man bruker andre muskler enn sittende og denne avveklsingen føles ofte som avlastning.

  - pga. høyere mulige krefter er det mulig å overbelaste knærne (begynn sakte!. Seteryggen gjør nemlig at man presse mer enn sin egen kroppsvekt på pedalene, noe som knærne må tilvendes.
   

Teknikk
 

  - man trenger ofte spesialdeler (hjul, sete, m.m.)

  - pga. liten produksjon er få detaljløsninger ikke helt så modne enda

  + lett å integrere fjæring på sykkelen (kraftvei vanligvis ortogonal til fjæringsvei).

  - ved bakhjulsdrift trenger man en lang kjede (2-3 ganger normallengde) som resulterer i ytterligere vekt. Men kjeden sliter ikke like rask heller.

  + med lang kjede er samtlige gir brukbare. Med mellomdrev er det meget enkelt å øke antall gir (opp til 84!).

  + mange muligheter for folk som liker å mekke selv

  + innkledning (kåpe) lett å sette på pga. lav byggemåte
   

Ellers

  - ofte høyere pris pga. færre produserte sykler. Ved masseproduksjon forsvinner ulempen.

  + bilister kjenner ikke til slike kjøretøy og holder ofte stor avstand.

  + mye oppmerksomhet ellers
   

Men det viktigste mangler: liggesykling er kjempegøy!


Er det vankelig å sykle på liggesykler?

  Stort sett ikke. Det finnes som sagt mange forskjellige typer liggesykler og derfor er det vanskelig å komme med et generelt utsagn. De fleste "standardmodellene" (dvs.bortsett fra noe smarte løsninger som har både fronthjulsstyring og -drift) er lett å sykle på. Det er litt uvant med beina fremst og folk er i utgangspunktet skeptiske. Det essensielle er å sette seg på, legge seg tilbake, slappe av, sette på en lett gir og trå hard på pedalene, fordi det er mye lettere å sykle raskt enn sakte (som på alle andre sykler også).

  Folk tror ofte at å lære å sykle liggesykkel er som å lære å sykle på nytt. Bortsett fra meget få unntak er det ikke sant og folk klarer det oftest med en gang og uten problemer. Har man syklet 10 minuter og en del svinger så behersker man en liggesykkel nokså bra.


Hva slags forskjellige typer finnes det?

Det finnes mange kriterier å finne forskjeller på:

Posisjon av framhjul
 

  Med kort hjulbase (Short wheel based, SWB) ligger pedalene foran framhjulet, dvs. framhjulet befinner seg under beina. Slike korte liggesykler er mer sportslige og styringen er mer direkte. Det kan føles litt ustødig for uøvte.

  Med lange hjulbase (Long wheel based, LWB) ligger pedalene mellom framhjulet og bakhjulet. Disse liggesyklene er lange og mer komfortable men styringen reagerer ofte tregt (pga. lang hjulavstand). Styringen er vanligvis indirekte.

Liggemåte
 

  De aller fleste ligger på ryggen, men på noen få modeller sykler man liggende på magen. Styret på sistnevnte er festet direkte på framgaffelen og det er bakhjulsdrift.

Antall hjul
 

  Det finnes sykler med to, tre, fire, eller flere hjul. Forskjellen er som regel en- eller fleresporssykler. På 3-hjulssykler finnes det 2 hjul foran (mer stabil i svingene) eller bak. Det drives enten på fram- eller bakhjul. 3-hjulssykler ligger bedre på veien men tyngdepunkt må være lavest mulig for tilfredsstillende svingegenskaper. Ofte krevende konstruksjon pga.de 3 hjulene. De er bedre på snø og is!

Styreposisjon
 

  Styret ligger enten over eller under setet. Er det over setet så er stemmen vanligvis plassert mellom beina. Det fører til større skaderisiko i ulykkestillfelle. Høytliggende styrer sørger for bedre aerodynamikk og følelsen er kjent fra Uprights.

  Ved siden av posisjonen finnes det også direkte (styret festet til gaffel uten bevegelige ledd) eller indirekte (styrebevegelsen blir overført ved hjelp av en styrerstang festet til gaffelen) styring.

Setehøyde og -posisjon
 

  Seteposisjonen bestemmer om liggesykkeldesignen er fokusert på ytelse eller komfort. Mer oppreist kroppsposisjon (seteposisjon) og forholdshvis lave pedaler er meget komfortabelt men øker luftmotstand i motsetning til flat (og ofte lav) seteposisjon. Sykler med et svært lavt sete, relativt høytliggende pedaler og styret over setet er stort sett for konkurransesykling. Kroppstilling er tilsvarende som på racersykkel, bare rotert med sirka 90 grader. Ulempen med slike sykler er dårlig oversikt pga. lav setehøyde og en kjede som ofte må føres forbi framhjulet og endre retning (og dermed taper litt energi) under setet ved hjelp av en trinse.

Drivhjul
 

  Nesten alle liggesykler har bakhjulsdrift som fører til en relativ lang kjede (cirka 3 ganger så lang som på Uprights). Denne kan svinge og er tung å bevege. Derfor finnes det noen få typer med framhjulsdrift. Problemene med framhjulsdrift er spørsmålet om hvilket hjul man styrer og at drivhjulet kan få dårlig feste på løs grunn (f. eks. grus).

Innkledning

  Innkledninger har hovedsakelig 2 fordeler:
   

  • de forbedrer aerodynamikken og senker dermed luftmotstanden.
  • de beskytter mot vær (regn, kule)


  Det finnes delvis innkledde liggesykler med innkledning foran og/eller bak. Merk at bare en innkledning bak er ofte bedre for å øke aerodynamikken enn bare en innkledning foran. En bakkåpe samler luftstrømmene og reduserer dragsuget som utgjør mye av  luftmotstanden. Bakkåper egner seg også bra som bagasjerom. Det finnes også helinnkledde liggesykler hvor enten hele kroppen er innenfor innkledning eller bare hodet stikker ut.

  Ulempene med innkledninger er at de betyr tilleggsvekt og er ofte nokså dyre.


Er liggesykler rasker enn "vanlige" sykler?

  Vel det er både et lett og vanskelig spørsmål. Mange sykkelrekorder holdes av liggesykler, f. eks:

  • Race Accross America (RAAM) 5 dager, 8 timer Lightning August '89
  • Høyeste oppnådde hastighet på flat mark (200m sprint): 110,6 km/h Chris Huber 22.9.1992, Team Cheetah
  • Timeverdensrekord: 77,1 km Bram Moens 1.10.1994, Team M5 (timesverdensrekord på Upright ca. 55 km)
  • Døgnrekord:  1021,354 km Axel Fehlau 05.-06.5.95, Vector-Racing-Team
  • Trondheim - Oslo: 13 timer 39 minutter, Bram Moens, Juni 1997 (raskeste Upright sammet år: 15 timer 33 minutter)


  Det var den lette delen. Den vanskelige er - jeg tror det er det du egentlig mener med spørsmålet ditt - om du er raskere på liggesykkel. Svaret er kanskje! Det er avhengig av mye, men først og fremst av sykkelen og treningstilstanden din. De fleste liggesyklene er designet for å optimalisere komforten og ikke ytelsen. Derfor er det ofte tyngre. Men som eksemplene ovenfor viser så kan man med hjelp av - oftest helinnkapslede og ytelsesoptimerte - liggesykler oppnå større hastigheter enn på Uprights. Men det skjer ikke fra første dagen. Liggesyklister trenger derimot en del trening ved skifte fra Uprights fordi de bruker andre muskelgrupper som ikke er så godt trent. Begynn derfor med omtanke!


Er det noe nytt?

  Nei. Faktum er at den første kjente tegning av en liggesykkel er datert 1892, dvs. for over 100 år siden! Tegningen viser en liggesyklist med armene i kors og en pipe i munnen mens vanlige syklister peser i bakgrunnen. Litt av årsaken til at liggesykler fortsatt er sjeldne, er UCIs (det internasjonale sykkelforbund) forbud mot liggesykler i  internasjonale konkurranser. Forbudet kom i 1934 etter at franske Francis Foure hadde satt flere verdensrekorder, bla. en times verdensrekord på over 45 km. Ettersom konkurransesykling nærmest har vært den eneste motivasjon for utvikling av sykkelen for de etablerte produsentene, var UCIs forbud en effektiv propp i røret for liggesykkelen. Etter det har utviklingen holdt seg gående av entusiastiske enkeltpersoner. De sist tjue årene har interessen blusset opp igjen og liggesykler har vært mye brukt som tema for oppgaver ved høyskoler og universiteter.


Er de populære i utlandet?

  I Tyskland, Nederland, Danmark og USA  er interessen for liggesykler stor. Her finner en også de fleste produsenter og klubber. Interessen her i Norge er også økende og oppstarten av en liggesykkelklubb i Januar 1998 samlet over 30 interesserte. I Danmark har en lignende klubb ca. 400 medlemmer tre år etter oppstarten. I Nederland finnes det i 1998 rundt 15.000 liggesyklister. Norsk HPV Klubb arrangerer flere liggesykkeldager på Rådhusplassen i Oslo i løpet av året. Her blir det mulighet for folk å prøvesykle liggesykler og slå av en prat. Liggesykkelklubben er en del av SLF-Oslo hvor man kan få nærmere informasjon om klubben. Klubben er en HPV-klubb (Human Powered Vehicles). Den omfatter alle former for muskeldrevne farkoster - til vanns, på land eller i lufta, altså ikke bare liggesykler!


Er de vanskelig å få øye på i trafikken, spesielt i byer?

  På den ene side er liggesyklene lave og ikke så tydelige i trafikkbildet. På den annen side sitter liggesyklisten nesten like lavt som bilisten og kan lettere få øyekontakt. Når bilene først ser en liggesykkel gir de god avstand fordi de er uvant med å se et slikt kjøretøy i trafikkbildet. Enkelte har et flagg ( a la Burley-tilhengeren ) på sykkelen for å synes bedre i trafikken. Uansett kreves det godt mot for å sykle liggesykkel i tett bytrafikk fordi man uvergelig føler seg mer utsatt.

  Noe som gjør liggesyklene delvis uegnet som bysykler er at de er ikke er like smidige som vanlige sykler - man kan ikke  løfte forhjulet over kanter og hull. Spesiellt hvis sykkelen mangler fjæring, blir brostein, trikkeskinner og fortauskanter ikke helt greit å håndtere. I byer tilrettelagt for sykling med egne sykkelveger og trygge løsninger i kryss ville folk ikke hatt noe problem med å sykle på liggesykkel.


Hva med liggesykler i oppoverbakkene?

  Folk tror ofte at det ikke er mulig å sykle i oppoverbakker fordi man ikke kan  reise seg og bruke kroppsvekten. Det er ikke sant. Ser man proffene som sykler oppover passene i Alpene, så fnnes det mange som gjør det helt uten å reise seg. Andre derimot trår stående hele tiden. Det er et spørsmål om hva man er vant til. Det at man ikke kan reise seg betyr bare at man hele tiden må bruke de samme musklene, dvs. de må være bedre trent enn på Uprights for å klare oppoverbakkene.

  Lette gir er også nødvendig. Hvis man trår hardt på pedalene (og på en liggesykkel med støtte bakover kan man overføre mye større kraft på pedalene enn på en Upright) er det lett å overbelaste knærne når man bruker for tung gir. Med et lett gir og nok trening så klarer man stigninger på over 15% også på liggesykkel.


Hva med liggesykler på tur?

  Det er de virkelig gode på! Gjennom deres komfort og avslappede kroppsposisjon er liggesykler de ideelle sykler for sykkelturer. Bagasjeplass er vanligvis ikke et problem, det finnes nok muligheter for å feste sykkelvesker. Ellers er en tillhenger et alternativ. Men mens man på Uprights har tendensen til å feste blikket i asfalten når man blir trett (man er jo bøyd nedover), så kan man på liggesykkel nyte utsikten på landskapet rundt. De som sykler kjente strekninger for første gang på liggesykkel kommer til å være overrasket over forskjellen!


Er de dyre og hvor får man kjøpt dem?

  Prisen på en liggesykkel er - som på vanlig sykkel - avhengig av hva slags deler man ønsker. Komponentene varierer i pris så mye at de utgjør hoveddelen av salgsprisen også på liggesykler. liggesykkelrammen er mer kostbar en rammen for Uprights. Grunnen til det er at markedet har vært lite og få har kunnet drive storproduksjon. Heldigvis ser det ut til at dette er under forandring og syklene kryper nedover i prisen.

  Det finnes en rekke med produsenter, mange i Europa (Danmark, Nederland, Tyskland, England, Russland, m.m.) og mange i USA. En oversikt over aktuelle forhandlere finnes i Encyklopedia eller på min tyske liste. For 1999 har Trek lansert at de skal serieprodusere liggesykler som den første av de mer kjente sykkelprodusentene.

  Mange synes liggesykler er spennende men prisene er for høye. Kanskje oppstår ønsker om å bygge en selv. Mange gjør det og erfaringen er meget spennende og lærerik. Det finnes en del gode byggeplaner og beskrivelser fra folk som har prøvt seg. Men en del folk mangler enten utstyr eller kunnskap (eller både og) for å lage rammen selv. Heldigvis er det også en nokså stort marked for byggesett, hvor man kan få tak i enten ramme-delene (og skaffer resten selv og her kan man bruke deler som man allerede har fra en gammel Upright) eller alle delene (og setter dem sammen selv).


Hvor kan jeg få mer informasjon om liggesykler?

På Web:

På CD-ROM:

  Det finnes en CD med masse informasjon om liggesykler (bilder, animasjoner, byggeplaner, byggerapporter). CDen koster sirka Nkr 150 + frakt.
   

  • Se http://www.liegerad.com/ for informasjon eller
  • bestill hos Oliver Zechlin, Weimarer Str. 6, D-90491 Nürnberg, Tyskland, Tel. +47/911-5106638, Fax +47/911-3930471

I bøker/kataloger:

  Ønsker du å få en oversikt over liggesykkelmarkedet internasjonalt anbefales katalogen Encycleopedia (og videoen som hører til) som gis ut av Open Road. Det samme forlaget gir ut et kvartalsvis tidskrift kalt Bike Culture Quarterly (BCQ) hvor liggesykler er et viktig tema. PedalNor i Sandnes selger Encycleopedia med video og abonnement på BCQ.

  Boka "Das Liegerad" av Gunnar Fehlau på Moby Dick forlag kan også anbefales for videre studier av liggesykler.


Siden er laget og vedlikehold av Peter Wieland. Ingen kopiering eller endring uten tillatelse!

Første versjon: 15-11-1998